Wednesday, April 25, 2012

Perasaan Menjadi Lilin

Assalamualaikum 
Perasaan Menjadi lilin yang membakar diri menerangi orang lain. Tak lain tak bukan, memikul tanggungjawab menjadi seorang GURU. Perasaan ini sudah dirasai selama sebulan semasa praktikum fasa - 1. terasa diri ini pernah mengikhlaskan diri untuk mengajar. Ingat lagi pesan guru  pembimbing " Mengajar itu perlu ikhlas, ikhlaskan diri kamu". Memang melekat dalam kepala otak ni dan harap tak berkarat. 
Pengalaman yang diperoleh daripada praktikum fasa - 1 itu sangat awesome ! sebenarnya ! :D senyum kambing. tak perli, ini betul- betul. Tiap - tiap hari perlu menulis Rancangan Pengajaran Harian , memikirkan apa yang perlu diajar setiap hari. haaa baru teringat kepada cikgu dulu- dulu masa kat sekolah dulu marah betul , kalau kita ni bodoh tau. sebab setiap hari dia memikirkan apa yang patut diajar sebab utama nak bagi kita ni pandai, yang pergi tuisyen tu sebab kau tak beri perhatian dalam kelas okayyyy. lepas tu , menghasilkan Bahan Bantu Mengajar yang menarik sebab utamanya, nak menarik minat murid tu dalam sesi pengajaran dan pembelajaran tu. itu sebab laaaaaa, cikgu ni susah payah nak kena cipta pulak benda yang fancy- fancy pulak ! lain la guru yang banyak pengalaman kat sekolah tu, tak payah la nak bandingkan dengan saya yang baru nak belajar macam mana nak jadi CEGUUUU... 
seriously, memamg seronok baqqq Hangggg! sebab first time saya ni praktikum dah terkena sekolah SEMUA nyaa murid- murid LELAKI ! hardcore ! memang tak dinafikan. mereka sangat hyper, aktif nak mati ! kalau nak suruh membaca tu, semua berebut - rebut nak baca. comel kan, hehee. kalau nak suruh jawab soalan tu, semua berebut- rebut nak jawab siap ada yang merajuk - rajuk pulak, tapi serious mmg comel. tapi tu laaaaa, diorang ni nakal. sekolah yang saya maksudkan ni, sekolah SK.ST.MICHAEL SATU, IPOH. pengalaman mengajar di kelas 4 BESTARI  tak kan terkubur lah dalam kamus hidup ni. sebab sebulan mengajar kelas ni pun dah meninggalkan kesan yang sangat mendalam. sampai ke kalbu, bercinta pun tak macam ni lah ! huhu, ye ye jeeeee lah. 
kejap lagi kita tengokkk gambar budak- budak nakal niii. satu kelas ada 35 orang, bila masuk je kelas sebenarnya macam emak yang jaga 35 orang anak. tapi fokus utamanya, nak bagi faham apa yang kita ajar tuuuuu bukannya senang !.. itu lah dugaannya... tapi tak pe.. sahut saja cabaran itu, sebenarnya nak tak nak kena lah kan! haha!  :D gelak besar pulak tiba- tiba. ntah sudah merepek dah ni. okayyy , berbalik kepada cerita budak kelas.  kanak - kanak ni suka lah cikguuu - cikguuu praktikum ni .... nak tau sebab apa... ? 
sebab dapat biskutttt... air kotakkkk. kata mereka lah ! hahaaaaa... :) 
tapi ini semua pengalaman yang tak dapat kita beli kat mana mana lahhhh... 
semasa mengajar tu ,minggu pertama tu memang kena jadi singa betina. suara pun tiba- tiba boleh mengAummm dengan kuat nya, haaa takot diorang , lepas tu... baru lah kita boleh pelan2 jadikan murid- murid macam kawan jeee. kalau garanggg jee, saya pun sendiri tak suka cikgu yang garang2 ni. membosankan kannnn...  
Selepas ini ... ada lagi 2 kali untuk saya berPRAKTIKUM... HARAP NYA semua nya akan berjalan dengan lancar. Doakannn..

Sebagai selingan , cuci mata .. tengokkk lah gambar dengan kanak - kanak riang kelas 4 Bestari bersama ceguuu sementara diorang selama sebulan ni, heheeee. 






To be continued... 





Monday, August 8, 2011

B.M.I

Assalamualaikum. 
Mood : GEMBIRA ! Syukur Alhamdulillah. Sebab BMI liny dah normal. (tersenyum gembira) Harapnya akan terus begini. Tak kurus sangat. Tak gemokk sangat. 

Baru sahaja pergi timbang tadi * hehe


Apa yang paling best bila nak tahu kita ni kategori ape huh ! jeng jeng jeng . 


Body mass index (BMI) is measure of body fat based on height and weight that applies to both adult men and women.
BMI Categories:
  • Normal weight = 18.5-24.9
  • Overweight = 25-29.9
  • Obesity = BMI of 30 or greater


Saya pun Google Search. Tak payah penat- penat nak kira. mood : malassss


ini contoh, bukan saya punya BMI  laaaaaa. :)

SUDAH DIKIRA. Hasilnya ..... 


Okayyy. 18.7 ... Category normal weight.  Alhamdulillah. 
Harap sangatttt ianya kekal begitu. Perlu senaman! & Pemakanan yang sihat. 
(makan makanan yang sihat ) 
Saya bukan bakal doktor tapi bakal guru , tak mahu nak cerita pemakanan yang sihat ke hapeee, tapi semua orang tahu kan ape itu pemakanan yang sihat. 
  sudah Tak nak merepek, bulan mulia niii elok sangat lah bagi Usus -usus kita Berehat kan. 

Tiba-tiba, iklan gambar tengah makan dengan mama. haha! 

Terima kasih kpd yang membaca. 
Thanks. daaaaa



Sunday, August 7, 2011

Diri ini TIDAK layak

Assalamualaikum. 
Entry kali ini - "Diri ini tidak layak". nak maksudkan sebenarnya diri ni tak layak nak ada blog. Mood : sedih.
Sebab saya jarang sekali update blog. 
Kalau twitter & facebook. Adaaaa je status and update isu- isu semasa. Blog pulak.. saya jarang ajeeee bukak. 
Mood : dah sebakk. (kesian kau blog) kadang- kadang tengok tak bergerak- gerak pun , kadang kala ajeee gerak itu pun macam 2 bulan sekali, ini dah berbulan- bulan. dulu semangat lahaiii nak ada Blog. 
Tak pee, mula saat ni , nak pasang niat atau azam bagi Blog niii meriahhh sikit... (sikit je ) hurmmmm. haha! 
okay lah Tak nak merapu raban dah. 
Sempena Bulan Ramadhan Al- Mubarak, saya nak minta maaf kalau ada sesiapa yang mengenali diri ini, ada terkecil hati dengan kata- kata atau perbuatan saya. Al maklum lah , saya hanya manusia biasa yang sering melakukan kesilapan. 
Selamat Berpuasa , selamat bersahur & selamat berbuka kepada semua umat Islam :) package* 
iklan gambar jee ni hehe*

Thursday, April 21, 2011

Hana Tajima Simpson

 I was absolutely impressed. (FULLSTOP)
SERIOUS , cantik. 
Tajima (the Japanese papa), Simpson (the English mama). Hana a designer who became Muslim about 6 years ago.  Own line maysaa.com is up and running now!

                       Hana, ILOVEYOU. hope that I doesn't scare you. hahahaha! 
Who said you need to wear sexy that makes you look so sexy to look smoking hot especially for muslim? Hana Tajima is one of the example.Seriously she is so beautiful and gorgeous!


video

                   Tutorial : How to wear a Headscarf- StyleCovered Hijab Tutorial: Pashmina style 

Kini namanya menjadi ikon fesyen bagi para Muslimah Mengenai gaya berjilbab yang dipakai Hana, skaisthenewblack.blogspot menulis, “Dia (Hana) memiliki gaya yang hebat. Sangat elegan dan chic, namun tetap terlihat sederhana”. Ternyata, busana Muslimah pun bila dikreasi secara kreatif dan inovatif bisa mewarnai dunia fesyen internasional.  

Hana Tajima juga pengasas maysaa london. (memang hebat lah) boleh lah shopping online kat www.my.maysaa.com


Gaya berjilbab yang ditonjolkan perempuan berusia 23 tahun (muda lagi)  itu kepada para Muslimah di berbagai negara tercipta secara tidak sengaja. Hana yang saat itu baru memeluk Islam ingin sekali menggenakan jilbab. Ia memeluk Islam saat usianya baru menginjak 17 tahun. “Sebagai seorang designer, awalnya saya merasa frustrasi melihat gaya berbusana sebahagian besar Muslimah yang kurang bervariasi,” ungkapnya dalam sebuah wawancara khusus dengan HijabScraft. 

suka tengok dia berfesyen    

cool

beautiful 

 style

 


Wednesday, March 9, 2011

Tao Kae Noi

Assalamualaikum... 
Entry kali ni macam sengai2 .  
Nak tunjuk Japan Crispy Seaweed .. 
Sedap pulak seaweed ni . 


Tapi ada 1 masalah dengan benda ni .. tanda HALAL nyaa. 
Tapi dah termakan . erghhhhh 

 Tak clear sangat sebab menggunakan handphone Nokia yang tak seberapa je snap .
seaweed ni sedap :p bahan nya ...
Ingredients: seaweed , palm oil, salt,pepper.

ok la itu sahaja ..huhu . 
Thanks for reading ...
daaaaa..... 

Monday, March 7, 2011

No more Plastic Bag

Save the world 

  • No plastic bags - If you buy something from a store on No Plastic Day, bring your own bags. If you don't have any cloth or paper bags, just reuse the plastic bags you already have. They'll never biodegrade so you might as well reuse them if you already have them. 
  •  

    Let's just hope with this campaign, less plastic bags will be scattered around. And let's just hope too with the less plastic bags around. 

    Every Saturday is a plastic bag-free day . wee wee :) 
    It is better for shoppers to make a Habit of using less plastic bags and bringing your own bags when shopping.
    I love to shopping , now i want to learn to be more environment friendly.
    wee 
    weee :) 

    Wednesday, February 23, 2011

    nak tengok x ? jalan kucing :)

    Assalamualaikum. 
    ni first time liny nak upload video :)
    kalau sudi, tengok2 lah :) 
    video ni dirakam oleh maksu liny, tiada edit2 dilakukan. original keluar dari camera terus diupload :) haha!
    Terima kasih kepada yg tengok 
    peace :)  
     
    video