Monday, August 8, 2011

B.M.I

Assalamualaikum. 
Mood : GEMBIRA ! Syukur Alhamdulillah. Sebab BMI liny dah normal. (tersenyum gembira) Harapnya akan terus begini. Tak kurus sangat. Tak gemokk sangat. 

Baru sahaja pergi timbang tadi * hehe


Apa yang paling best bila nak tahu kita ni kategori ape huh ! jeng jeng jeng . 


Body mass index (BMI) is measure of body fat based on height and weight that applies to both adult men and women.
BMI Categories:
  • Normal weight = 18.5-24.9
  • Overweight = 25-29.9
  • Obesity = BMI of 30 or greater


Saya pun Google Search. Tak payah penat- penat nak kira. mood : malassss


ini contoh, bukan saya punya BMI  laaaaaa. :)

SUDAH DIKIRA. Hasilnya ..... 


Okayyy. 18.7 ... Category normal weight.  Alhamdulillah. 
Harap sangatttt ianya kekal begitu. Perlu senaman! & Pemakanan yang sihat. 
(makan makanan yang sihat ) 
Saya bukan bakal doktor tapi bakal guru , tak mahu nak cerita pemakanan yang sihat ke hapeee, tapi semua orang tahu kan ape itu pemakanan yang sihat. 
  sudah Tak nak merepek, bulan mulia niii elok sangat lah bagi Usus -usus kita Berehat kan. 

Tiba-tiba, iklan gambar tengah makan dengan mama. haha! 

Terima kasih kpd yang membaca. 
Thanks. daaaaa



Sunday, August 7, 2011

Diri ini TIDAK layak

Assalamualaikum. 
Entry kali ini - "Diri ini tidak layak". nak maksudkan sebenarnya diri ni tak layak nak ada blog. Mood : sedih.
Sebab saya jarang sekali update blog. 
Kalau twitter & facebook. Adaaaa je status and update isu- isu semasa. Blog pulak.. saya jarang ajeeee bukak. 
Mood : dah sebakk. (kesian kau blog) kadang- kadang tengok tak bergerak- gerak pun , kadang kala ajeee gerak itu pun macam 2 bulan sekali, ini dah berbulan- bulan. dulu semangat lahaiii nak ada Blog. 
Tak pee, mula saat ni , nak pasang niat atau azam bagi Blog niii meriahhh sikit... (sikit je ) hurmmmm. haha! 
okay lah Tak nak merapu raban dah. 
Sempena Bulan Ramadhan Al- Mubarak, saya nak minta maaf kalau ada sesiapa yang mengenali diri ini, ada terkecil hati dengan kata- kata atau perbuatan saya. Al maklum lah , saya hanya manusia biasa yang sering melakukan kesilapan. 
Selamat Berpuasa , selamat bersahur & selamat berbuka kepada semua umat Islam :) package* 
iklan gambar jee ni hehe*

Thursday, April 21, 2011

Hana Tajima Simpson

 I was absolutely impressed. (FULLSTOP)
SERIOUS , cantik. 
Tajima (the Japanese papa), Simpson (the English mama). Hana a designer who became Muslim about 6 years ago.  Own line maysaa.com is up and running now!

                       Hana, ILOVEYOU. hope that I doesn't scare you. hahahaha! 
Who said you need to wear sexy that makes you look so sexy to look smoking hot especially for muslim? Hana Tajima is one of the example.Seriously she is so beautiful and gorgeous!


video

                   Tutorial : How to wear a Headscarf- StyleCovered Hijab Tutorial: Pashmina style 

Kini namanya menjadi ikon fesyen bagi para Muslimah Mengenai gaya berjilbab yang dipakai Hana, skaisthenewblack.blogspot menulis, “Dia (Hana) memiliki gaya yang hebat. Sangat elegan dan chic, namun tetap terlihat sederhana”. Ternyata, busana Muslimah pun bila dikreasi secara kreatif dan inovatif bisa mewarnai dunia fesyen internasional.  

Hana Tajima juga pengasas maysaa london. (memang hebat lah) boleh lah shopping online kat www.my.maysaa.com


Gaya berjilbab yang ditonjolkan perempuan berusia 23 tahun (muda lagi)  itu kepada para Muslimah di berbagai negara tercipta secara tidak sengaja. Hana yang saat itu baru memeluk Islam ingin sekali menggenakan jilbab. Ia memeluk Islam saat usianya baru menginjak 17 tahun. “Sebagai seorang designer, awalnya saya merasa frustrasi melihat gaya berbusana sebahagian besar Muslimah yang kurang bervariasi,” ungkapnya dalam sebuah wawancara khusus dengan HijabScraft. 

suka tengok dia berfesyen    

cool

beautiful 

 style

 


Wednesday, March 9, 2011

Tao Kae Noi

Assalamualaikum... 
Entry kali ni macam sengai2 .  
Nak tunjuk Japan Crispy Seaweed .. 
Sedap pulak seaweed ni . 


Tapi ada 1 masalah dengan benda ni .. tanda HALAL nyaa. 
Tapi dah termakan . erghhhhh 

 Tak clear sangat sebab menggunakan handphone Nokia yang tak seberapa je snap .
seaweed ni sedap :p bahan nya ...
Ingredients: seaweed , palm oil, salt,pepper.

ok la itu sahaja ..huhu . 
Thanks for reading ...
daaaaa..... 

Monday, March 7, 2011

No more Plastic Bag

Save the world 

  • No plastic bags - If you buy something from a store on No Plastic Day, bring your own bags. If you don't have any cloth or paper bags, just reuse the plastic bags you already have. They'll never biodegrade so you might as well reuse them if you already have them. 
  •  

    Let's just hope with this campaign, less plastic bags will be scattered around. And let's just hope too with the less plastic bags around. 

    Every Saturday is a plastic bag-free day . wee wee :) 
    It is better for shoppers to make a Habit of using less plastic bags and bringing your own bags when shopping.
    I love to shopping , now i want to learn to be more environment friendly.
    wee 
    weee :) 

    Wednesday, February 23, 2011

    nak tengok x ? jalan kucing :)

    Assalamualaikum. 
    ni first time liny nak upload video :)
    kalau sudi, tengok2 lah :) 
    video ni dirakam oleh maksu liny, tiada edit2 dilakukan. original keluar dari camera terus diupload :) haha!
    Terima kasih kepada yg tengok 
    peace :)  
     
    video


    Thursday, February 17, 2011

    Tahniah Tudung FAREEDA !

      Pelancaran Tudung Mawar yang diadakan pada 15 Feb 2011 berlangsung dengan penuh glamour2 gitu. 

    Terima Kasih kepada mawar kerana memberi peluang liny berjalan kucing di pentas peragaan dan menjadi salah seorang model memperaga Tudung MAWAR pada majlis pelancaran. TQ so much !  

    TAHNIAH !! FAREEDA kerana telah mengeluarkan satu lagi paten tudung iaitu tudung mawar dengan design yang sungguh unik dan sangat chumellll . Liny rasa paten tudung ni sesuai sangat untuk golongan remaja kerana paten nya lebih trendy .Nanti tengok gambar liny yaaa hihi!

    Tudung FAREEDA sebelum ni pun dah banyak nama - nama dan design2 yang menarik.
    Antara paten- paten  baru yang ada ialah :
     SABREENA 3 LAYER (BERCORAK DAN PLAIN)
    SABREENA 2 LAYER (BERCORAK DAN PLAIN)
    SURAIYA V SHAPE BERSULAM
    SURAIYA V SHAPE PLAIN 
    SELENDANG SURAIYA 2 LAYER 


                                               Layari lah http://www.fareedascarf.com untuk maklumat lanjut :) 

    Dengan FAREEDA .. ANDA NYATA JELITA :)


    JOM LAYAN GAMBAR !
    MAWAR DAN LINY    

    HELIZA DAN LINY
    BERSAMA MAWAR, HELIZA  DAN MODEL2 FAREEDA

    paten tudung mawar.
    Liny pakai salah satu paten tudung mawar .

    yang ni bukan paten tudung mawar taw. tapi FAREEDA jugeeee :)

    saje2 mood gedix2 lepas habis catwalk2 :) hihihihih!  ok la kawan bye ! muahhhh!



              





    Wednesday, February 9, 2011

    ANIQAH Februari 2011 :) Beli aw ! hihi

    Assalamualaikum... 
    Kali ni liny nak story2 pasal pergi photoshoot untuk majalah ANIQAH. 
    Terima kasih kepada majalah ANIQAH sebab beri peluang liny menghiasi ruangan KIRANA. (ayat skema)

    Make up by :Kak AS


    Mama yang sentiasa menemani :) ( Adik sayang mama )


    Pakcik Alif Aziz,Nasib laaa dia sabar menanti sepanjang photoshoot tu sampai lah semua selesai...  TQ abang sebab relax jeee dok dalam ofis ANIQAH :)   Hihihihih


    Kak Farah selaku penyelaras. seronok dapat kenal kak farah, orang nya lemah lembut jee ,
    comel dan AWet MUda . Jeng3.... 


    JOM Layan Gambar ..... !!!





     selesai sudaaaaa    ..

    O.k Tak ???  


    Sunday, January 23, 2011

    Bahan Kimia Kesayangan :)

    Assalamualaikum..
    HYee :) , di sini bukan niat nak menunjuk2 atau ada sebarang niat yg jahat2 .. (Alamak bunyi mcm seram pulak)  JUst nak share2 sahaja. Benda ape yang liny suka sangatttttt ni. ITU SAHAJA.

    Liny teramat sangat3 SUKA benda NIH : 

    TAaaraaaaaaaaaaaaaaa!

     Beg ni mama yang bagi. Sayang sangat kat U beg pink2! muahhhhh!

    Kalau nak keluar ke mana sahaja lah, benda ni akan mengikut jew. I'll will make sure it always there for me. Beg pink yang tertera kat atas ni  mengandungi pelbagai bahan Kimia untuk perempuan. Kalau nak minta tolong make up kan boleh je! But I'm not a professional make up artist taw :) ..  Mungkin sekadar conteng- conteng bagi nampak OK sahaja :)

    Nah ambik ni ! heheheheheheh

    Ok la.. Salam Sayang .. Daaaaaaaaa

    Saturday, January 22, 2011

    Sarang hae yo = I love you.

    Waaaaa.. teringin nya nak berbahasa KOrean nih :( tapi tergeliat lidah jugak lah bila nak blaja nyaa.. Ada siapa2 nak jadi guru Bahasa Korea saya? 

    Selain daripada boleh bertutur dalam Bahasa Melayu and English ( but not so Fluent )  kui3 :) Liny boleh berbahasa Mandarin , tu pun sebab dari Tadika sampai lah Sekolah Menengah belajar kat sekolah Cina. Hari2 cakap memang Fluent lah ! Tapi bahasa ni kalau lama kita x cakap .. lama2 jadi lupa .. Jadi pastikan kalau dah ada bahasa yg boleh nak cakap tu .. kita cakap jeee NON STOP  OK.. hahahahah ! 

    Liny Tak faham pun.. ni action jee  

    Jom kita sama- sama belajar Basic Word Bahasa Korea :) saya search je ni .. dapat blaja sikit2 dulu pun tak pe lah weee wee  :) 

     Oppa = a term of affection from a younger girl to an older male. It literally means 'big brother,' but it's commonly used by a younger female to an older male with whom she has some connection.


    Bogo-shipo = Lit: I want to see you, but it translates as 'I miss you.'
    bal ddak ko jam i na ja = That means 'you're not enough to drive. Go home and just take care of your household chores. (a man might say this to a woman
    )

    Korean Words

    Basic Words

    Hello : annyong hashimnigga (formal)
    Good bye: (to someone leaving) annyonghi kaseyo
    Good bye: (to someone staying) annyonghi kyeseyo
    Please : put’ak hamnida
    Thank you : kamsa hamnida

    Days of the week

    Monday : wol-yo-il
    Tuesday : hwa-yo-il
    Wednesday : su-yo-il
    Thursday : mok-yo-il
    Friday : keum-yo-il
    Saturday : to-yo-il
    Sunday : il-yo-il

    Months

    January : il-wol
    February : i-wol
    March : sam-wol
    April : sa-wol
    May : o-wol
    June : yuk-wol
    July : chil-wol
    August : pal-wol
    September : gu-wol
    October : sip-wol
    November : sip-il-wol
    December : sip-i-wol

    Directions

    left : wen-chok
    right : o-reun-chok
    straight : ddok-ba-ro
    up : wi-ro
    down : a-re-ro
    far : meon
    near : ga-ka-un
    long : gin
    short : chal-beun
    map : ji-do
    tourist information center(office) : gwan-gang an-ne-so
    here : yyog-ee
    there : chog-ee

    Family

    wife : a-nae
    husband : nam-pyeon
    daughter : ttal
    son : adeul
    mother : omma (if you are a child), o-mmo-ni (if you are an adult)
    father : oppa (if you are a child), o-bo-ji ( if you are an adult)
    friend : chin-gu

    Colours

    red: ppalgang
    blue: parang
    yellow: norang
    white: hayang
    black: geomjeong

    Transport

    Airport : konghang
    Express bus terminal : kosok bosu t’ominol
    Bus stop : bosu chongnyujang
    Ferry crossing: naru
    Ferry pier: pudu
    Underground station: chihach’ol yok
    Train station: kich’a yok
    Bus: bosu
    Taxi: t’aekshi
    Train: kich’a
    One-way: p’yondo
    Return: wangbok
    Passport: yogwan

    In Town

    Post Office: uch’eguk
    Stamp: u’p’uo
    Public phone: gongjung chonhwa
    Telephone card: chonhwa k’adu
    Bank: unhaeng
    Pharmacy: yakkuk
    Toilet: hwajangshil
    Hospital: pyongwon

    Accommodation

    Hotel: hot’el
    Guesthouse: yogwan
    Single room: shinggul
    Double room: tobul lum
    With private bath: yokshil innun bang
    Towel: sugon

    Eating

    Noodles: myon/kuksu
    Rice: bap
    Fish: saengson
    Beef: sogogi
    Chicken: takkogi
    Beans: k’yong
    Black pepper: huch’u
    Salt: sogum
    Butter: pot’o
    Ketchup: k’ech’op
    Sugar: solt’ang
    Water (cold): ch’an mul
    Tea: ch’a
    Coffee: kop’i
    Juice: chyusu
    Milk: uyu
    Beer: maekchu

     Korean Phrases

    Meeting People

    Nice to meet you = BAN-GAP SUP-NEE-DA
    You’re welcome : gwaench’ansumnida
    My name is : che irumun imnida
    I come from : ch’onun e so watsumnida

    Transport

    I want to get off here : yogiyae naeryojuseyo
    I want to go to : e kago shipsumnida
    Take me to my hotel : hotel-lo gap-see-da

    Accomodation

    May I see the room?: pang’ul polsu issoyo?
    Do you have anything cheaper?: tossan kot sun opsumnigga?
    Please give me my key: yolse jom juseyo
    Where is the bathroom : byun-soh uh-dee-yip-nee-ga

    Food

    Restaurant: shikdang
    I’m vegetarian: ch’aeshik juwi imnida
    The menu, please: menyurul poyo juseyo
    The bill please: kyesanso juseyo

    In a shop

    How much does it cost?: olmayeyo?
    That’s too expensive: nomu pissayo
    Can I have a discount?: chim ssage juseyo


    Adoii .. muncung2 molot nak blaja.. TAK pecaya TRy ! :)     

    Setakat ni je laa .. dah Penat nak ingat :) Annyonghi kaseyo!!! :) BYeeeeeee..

    Wednesday, January 19, 2011

    Starting nak merepek merewang

    Bismillahirrahmanirrahim... 

    Assalamualaikum..  

    Hye, Liny mmg baru sangat buat Blog. sebelum ni mmg teringin ada blog sendiri, tapi disebabkan malas nak start ini lah jadi nya.. orang dah berkurun2 ada blog, liny pulak baru je nak ON. 

    Blog ni wujud sekadar suka2, x de niat lain. Mungkin hanya mengisi masa yang kadang2 sahaja terluang dan sebagai catatan perkara best2, manis- manis yang berlaku. jadi kalau suka , Follow ajeee :) .. kalau dah x suka nak buat cm ne kan ..

    haaa .. dah x nak merepek merewang dah . pas ni kalau ada ape2 yang best2 jadi saya akan update saja di sini. kalau nak update kat facebook tu panjang2 cm ni , orang pun naik nyampah nak baca. jadi syok kot lagi ber blog :) 

    ok . peace no war !  

     

    Monday, January 17, 2011

    Semangat Ber Blog :)

    No 1 can predict to what high U can Soar, 
    Until u spread uR wing's 
    Let's GO !!!! 
    Cha Yo Cha Yo !